.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μύηση μικρών και μεγάλων στην ομορφιά των πολύτιμων λίθων

εκδηλώσεις, πανεπιστήμιο, παιδιά


Από την αφίσα
Νέες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, δραστηριότητες και ομιλίες θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Ορυκτολογίας στις 3 και 10 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της εκδήλωσης «πρωινά Κυριακής στο Μουσείο» με ελεύθερη είσοδο.
Στόχος των διοργανωτών είναι μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν «από κοντά τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων» και να μαγευτούν «από την ομορφιά των πολύτιμων λίθων και το φθορισμό των ορυκτών, την ιδιαιτερότητα των μετεωριτών και τα μυστικά των ηφαιστείων. 
Με νέα διαδραστικά παιχνίδια, οι μικροί φίλοι επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε ένα πανηγύρι ανακαλύψεων και περιπέτειας. Θα φτιάξουν το δικό τους στέμμα ορυκτών, θα δοκιμαστούν σε γνώσεις αλλά και ταχύτητα, θα ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά των ηφαιστείων και θα νιώσουν τον πυρετό του χρυσού όπως οι πρώτοι χρυσοθήρες, ψάχνοντας στην άμμο να βρουν τους κρυστάλλους που θα πάρουν μαζί τους. 
Ελάτε να ταξιδέψουμε στο μικρόκοσμο των ορυκτών και πετρωμάτων στη νέα Γεωλογική Γωνιά του Μουσείου, αλλά και να αλληλεπιδράσουμε με τις «ζωντανές» προθήκες, σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα (ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις δράσεις – ομιλίες) έχει ως εξής:
Ομιλίες:
«Η δημιουργία και η εξέλιξη της Γης», Καθηγητής Ανδρέας Μαγκανάς, Διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας & Πετρολογίας, Διευθυντής Τομέα Ορυκτολογίας & Πετρολογίας Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α.
«Πολύτιμοι λίθοι - Η ιστορία του κοσμήματος», Καθηγητής Αθανάσιος Κατερινόπουλος.
Ξενάγηση
1η αίθουσα: Ορυκτά και περιβάλλον, ορυκτά στο σώμα μας, θεωρία των πλακών και δείγματα από τη μεσο-ωκεάνια ράχη του Ατλαντικού Ωκεανού (video), παγετώνες και παγκόσμια αποθέματα του νερού, μετεωρίτες, φωταύγεια των ορυκτών.
2η αίθουσα: Μεταλλεία του Λαυρίου και η σημασία τους για την παγκόσμια ιστορία, αισθητικά ορυκτά, συλλογή πολύτιμων λίθων (aqua marina) από τη Σιβηρία και η ιστορία της.
3η αίθουσα: Η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ραδιενέργεια και ραδιενεργά ορυκτά, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, βιομηχανικά ορυκτά και οι χρήσεις τους, πολύτιμοι λίθοι, ιστορικά διαμάντια και οι απομιμήσεις τους.
Διαδραστικά Παιχνίδια
«Κυνήγι Κρυστάλλων»: Οι μικροί μας εξερευνητές ψάχνουν να βρουν κρυστάλλους ορυκτών με κόσκινα, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με άμμο, όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι χρυσοθήρες στις όχθες των ποταμών. (Ηλικία 4-12). Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.
«Στέμμα ορυκτών»: Οι μικροί μας φίλοι ετοιμάζουν το χριστουγεννιάτικο στέμμα τους με χρωματιστούς χάρτινους πολύτιμους λίθους. (Ηλικία 4-7). Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.
«Γεω-εικαστικά»: Μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική, χρώματα, σχέδιο και παρατήρηση. (Ηλικία 4-8) Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές. 
«Γεωλογική Γωνιά»: Μία ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τα πραγματικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας γεωλόγος, προκειμένου να καταφέρει να μπει στον εσωτερικό κόσμο των ορυκτών!
«Μαγειρεύοντας σ’ένα Ηφαίστειο»: Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για τα «τεράστια θηρία» και παρακολουθούν πώς «μαγειρεύεται» ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Ακολουθεί χειροτεχνία, όπου οι μικροί μας φίλοι χρωματίζουν και δημιουργούν ένα χάρτινο τρισδιάστατο μοντέλο ηφαιστείου. (Ηλικία 4-12). 
«Mix-Match-Run»: (Οικογενειακή εκπαιδευτική δραστηριότητα) Τα παιδιά και οι γονείς επιδίδονται σε αγώνα γνώσεων για τα βιομηχανικά ορυκτά και τις χρήσεις τους, αλλά και… ταχύτητας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που συνδυάζει την οξυδέρκεια με την εκρηκτικότητα! [Ηλικία 7-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 15, μέγιστος αριθμός γονέων: 15 (1 γονέας ανά παιδί).
«Από τη Γη στο Σώμα»: (Οικογενειακή εκπαιδευτική δραστηριότητα) Μικροί και μεγάλοι θα ξαφνιαστούν από το πόσο χρήσιμα είναι τα ορυκτά στην ομαλή λειτουργία του… οργανισμού μας! Και εδώ, χρειάζεται ο συνδυασμός μνήμης και ταχύτητας, αφού και αυτή η δράση απαιτεί μυαλό και… σώμα! [Ηλικία 7-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 15, μέγιστος αριθμός γονέων: 15 (1 γονέας ανά παιδί).
Πληροφορίες: Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας Ισόγειο Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Είσοδος από κεντρική πύλη, επί της οδού Ούλωφ Πάλμε. 
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις, καθημερινά 10:00 – 14:00, στα τηλέφωνα: 210-7274112 και 7274180 e-mail :mineralmuseum@geol.uoa.gr. Περισσότερα ΕΔΩ
*Δήλωση μόνο στις εκπαιδευτικές δράσεις «Μαγειρεύοντας σ’ένα ηφαίστειο», «Μix-Match-Run» και «Από τη Γη στο Σώμα». 

______

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου