Αθήνα, κινητοποιήσεις, διαπραγμάτευση, Eurogroup, κυβέρνηση,λιτότητα
«Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα». Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες πολίτες αναμένεται να κατεβούν σήμερα το απόγευμα στις πλατείες της χώρας, αλλά και σε Λονδίνο, Βερολίνο, Αμστερνταμ, Παρίσι, Βιέννη και Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Το κλίμα θυμίζει τις διαδηλώσεις του χειμώνα, αλλά δεν είναι το ίδιο. Ο ενθουσιασμός έχει παραχωρήσει τη θέση του στην κριτική υποστήριξη και τονπροβληματισμό. Παρόλα αυτά κι ενώ η διαδήλωση οργανώθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες, μόνο στην Αθήνα έχουν δηλώσει ότι θα πάνε 8.000 πολίτες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις με τους “εταίρους” έχουν φτάσει στο απροχώρητο», αναφέρεται στο κείμενο που διακινούν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας να αποφασίζει για το μέλλον του. Δεν έχουν δικαίωμα οι “δανειστές” να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας».
«Πολλά γράφετε στο κάλεσμα, και ακούγεται σαν μασκαρεμένο κάλεσμα υποστήριξης της κυβέρνησης. Δεν γίνεται δουλειά έτσι» σημειώνει ο Γιώργος Πουικλής και συνεχίζει: «Ο κόσμος κατεβαίνει για να υποστηρίξει ΘΕΣΕΙΣ, όχι πρόσωπα και κόμματα. Πείτε δυο κουβέντες απλές να ενώσετε, τα πολλά διχάζουν: Τέλος στη λιτότητα, διαγραφή του χρέους, δημοκρατία. Δεν θέλει πολλές σάλτσες».
Διπλό μήνυμα πιστεύει ότι πρέπει να εκπέμψει σήμερα ο κόσμος, εκτιμά ο Πάνος Λιαπόπουλος: «Η διαδήλωση δεν μπορεί και δεν γίνεται να απευθύνεται μόνο κατά των δανειστών αλλά και κατά της κυβέρνησης ώστε να γνωρίζει καλά τι την περιμένει από τον κόσμο σε περίπτωση (συνέχειας ή νέων) υποχωρήσεων».
Τι θέλουμε ακριβώς είναι το ερώτημα που θέτουν οι χρήστες μεταξύ τους.
Σ’ αυτό απαντά κι ο Grego Psonara: «Θέλουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Θέλουμεκοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε να σταματήσει η ανισότητα σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να μη φορτώνονται οι φορολογούμενοι τα χρέη των τραπεζών. Θέλουμε να πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι. Θέλουμε να ακουστεί επιτέλους η αλήθεια. Θέλουμε βασικά ένα πράγμα: το δικαίωμα να κυβερνούμε τον τόπο μας χωρίς να ρωτάμε κάθε μέρα μη εκλεγμένους αξιωματούχους. Τελικά αυτό που θέλουμε λέγεται Δημοκρατία».
Ο Τάκης Τσαντίλας τονίζει: «Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα “ήξεις αφήξεις”, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την κοινωνία και τον δοκιμαζόμενο κόσμο της εργασίας, να ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες και να σταθεί αποφασιστικά πλάι τους. Με ταξικό προσδιορισμό και ταξική μεροληψία υπέρ των εργαζόμενων, των πολλών».
Από τα πολλά που γράφονται αυτές τις μέρες για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, κρατάμε ένα σχόλιο του Βασίλη Γραβάνη: «Σιγά την εθνική σωτηρία. Η τελευταία ήταν η Μπέλλου και πέθανε».