ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», μετά την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας χθες από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθιστά απολύτως σαφές αυτό που νωρίτερα είχε διοχετευθεί στα ΜΜΕ ως αποστροφή του προς μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Οτι η κυβέρνησή του είναι μεν διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσειςούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.
Δεν είναι όμως διατεθειμένη να «ρίξει» ακόμη πιο χαμηλά τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με την περικοπή συντάξεων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουνσυρρικνωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει με άλλα λόγια αυτό που και στη Βουλή είχε πει, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία των διαπραγματεύσεων: ότι η κυβέρνηση θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.
Μόνο που βασικός όρος είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
Ο υπαινιγμός του για τους φόβους των Ευρωπαίων ότι έρχονται κι άλλες αριστερές κυβερνήσεις στη Γηραιά Ηπειρο είναι εξάλλου σαφής, διά της αναφοράς του στις«ελπίδες των λαών της Ευρώπης».
Και για τους επικριτές του στο εσωτερικό της χώρας -βλ. Αντ. Σαμαράς- ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τα περί ιδεολογικών εμμονών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημερινή δήλωση αποκλειστικά στην Εφημερίδα των Συντακτών @EFSYNTAKTON http://goo.gl/DtjpBa
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά, έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό.
Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν:
Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.
Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε.
Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».