.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Είναι συμφωνία που οδηγεί σε Grexit!

oikonomologoi.jpg

Οι οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ερίκ Ντορ και Μπάρι Εϊχενγκριν αποδομούν 
με τα πιο σκληρά λόγια το νέο πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Οι Ελληνες αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που τους προσέφεραν, τονίζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι του πλανήτη προειδοποιώντας ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας στην έξοδο από το ευρώ και την οικονομική καταστροφή.
Οι οικονομολόγοι εξαπολύουν μύδρους εναντίον του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τις ευθύνες τους στην ελληνική τραγωδία, τη συνέχιση των εγκληματικών πολιτικών λιτότητας, αλλά και την υποκρισία που επιδεικνύουν στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους.
«Η Γερμανία ζητάει από την Ελλάδα να επιλέξει μεταξύ οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από την ευρωζώνη. Και οι δύο επιλογές οδηγούν στην οικονομική καταστροφή», τονίζει σε σχετικό άρθρο του στην ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Μπάρι Εϊχενγκριν.
«Οικονομικά, το νέο πρόγραμμα είναι παράλογο, αφού θα βυθίσει την Ελλάδα ακόμη πιο πολύ στην ύφεση. Το πρόγραμμα προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις στις συντάξεις, αυτόματες περικοπές δαπανών αν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, ενώ δεν παρέχει καμία βάση για ανάπτυξη, σε μια στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος και προειδοποιεί ότι:
  • Οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την τροχιά.
  • Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 θα επιδεινώσει την ελληνική ύφεση.
  • Η υποσχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έναντι εξευτελιστικών τμημάτων δεν θα φέρουν κάποια βελτίωση.
Ετσι, καθώς η ύφεση θα βαθαίνει, οι στόχοι για το έλλειμμα θα χάνονται, τροφοδοτώντας νέες περικοπές δαπανών και επιτάχυνση της οικονομικής συρρίκνωσης.
«Σταδιακά η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει Grexit, επειδή είτε οι πιστωτές θα αποσυρθούν είτε οι Ελληνες θα επαναστατήσουν» καταλήγει ο Εϊχενγκριν, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η πρόθεση της Γερμανίας». Εκεί στόχευε άλλωστε και η γνωστή πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit.

Αδιανόητο

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως και «με δεδομένη την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, την ανθρωπιστική κρίση και την απουσία συμφωνίας, η Αθήνα», όπως λέει, «δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να τυπώσει χρήμα».
Και βέβαια είναι αδιανόητο ότι σε μια τέτοια κατάσταση η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να πληροί ξανά μετά από 5 χρόνια τα κριτήρια του Μάαστριχ (για σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία επί διετία ή πληθωρισμό στο 2%), έτσι ώστε να επιστρέψει στο ευρώ.
«Αν το Grexit συμβεί, δεν θα είναι απλά διακοπή, θα είναι αποστρατεία», συμπληρώνει, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα όμως δικαιούται καλύτερη τύχη, δικαιούται πρόγραμμα που να σταθεροποιεί την οικονομία της αντί να τη ματώνει έως θανάτου, πρόγραμμα που να σέβεται την κυριαρχία της και να επιτρέπει τη σταδιακή οικοδόμηση αξιοπιστίας.
Ομως και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς -ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια- δεν μασά τα λόγια του για το νέο πρόγραμμα:
«Αυτό που η Γερμανία επέβαλε διά ροπάλου είναι απλώς αδιανόητο. Αποτελεί μια πολύ κακή οικονομική πολιτική. Συνεχίζουμε να προτείνουμε οικονομικά μοντέλα που είναι αντιπαραγωγικά, αναποτελεσματικά και δημιουργούν αδικίες και ανισότητες... Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι όχι μόνο τιμωρητικό, αλλά και τυφλή ηλιθιότητα. Η πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας το απέδειξε.
Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει να ενισχύει την ύφεση σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είχε πτώση 25% μέσα σε πέντε χρόνια». «Δεν γνωρίζω κανένα άλλο παράδειγμα παρόμοιας ύφεσης που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιμο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Επανερχόμαστε προσθέτοντας ένα νέο στρώμα ταπείνωσης», τόνισε ο Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation.
Καυτηρίασε ακόμη την άρνηση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η Γερμανία δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Στα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, στην πράξη όμως το πρόγραμμα και η πολιτική που επιβάλλει θα γονατίσει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι προσταγές με δικτατορικό τρόπο που επιβάλλονται είναι πράγμα πολύ επικίνδυνο... Δεν έχουν αντληθεί μαθήματα από την Ιστορία».
Ανάλογες απόψεις εκφράζουν στη γαλλική Le Monde ακόμη τέσσερις οικονομολόγοι, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «τιμωρητικό, ασταθές και ριψοκίνδυνο».

Η αγωνία

«Ο φόβος μου είναι ότι το νέο πρόγραμμα μεγαλώνει την αγωνία της ελληνικής οικονομίας αντί να την αφουγκραστεί και να τη μειώσει», σημειώνει ο Γκάμπριελ Στερν, τέως οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν της Oxford Economics, ενώ ο Λοντοβίκ Σουρμπάν της Euler Hermes τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι το 2010 και το 2012.
Από την πλευρά του ο Ερίκ Ντορ του IESEG, λαμβάνοντας υπόψη του την ύφεση στην οποία διολισθαίνει η ελληνική οικονομία και τη δημοσιονομική συρρίκνωση 6 και πλέον δισ. ευρώ που θα προκαλέσουν οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές των δημόσιων δαπανών που προβλέπονται στο πρόγραμμα, μιλά για «παραληρηματικό» στόχο.
«Αυτό το πρόγραμμα αναπαράγει τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα, με μια πολύ κακή δοσολογία στη λιτότητα, δείχνει δυστυχώς ότι η τρόικα δεν έμαθε τίποτα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Ντιέγκο Ισκαρο της IHS Global, προειδοποιώντας ότι τα θετικά αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν αισθητά και ότι ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ρεαλιστικός.