.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ (1909-1970) «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΕΙΚΙΕΛΑ»

 Dionisis Vitsos 
ΖΑΚΥΝΘΟΣ


ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ (1909-1970) *
«ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΕΙΚΙΕΛΑ»
.
[...] όλα ετοιμάζουνται για Χριστούγεννα. Σφάζουνε κούρκους, στολίζουνε ελάτια με μπαμπάκι και λιλιά χρωματιστά, οι νοικοκυρές ψένουνε φοινίκια και κουραμπιέδες και γυαλίζουνε το παρκέ τους με κερί και με νέφτι.

Χαίρεται η φύσις όλη, κατεβάζει η Πάρνηθα έν’ αεράκι ξουραφάτο, αντιπαθητικό, καθόλου δεν πάει με την λιακάδα, λυσσάξανε και τα παιδιά με τα τρίγωνα και τα τουμπερλέκια, «να τα πούμε;» «τρομάρα να σας έρθει το σπάσατε πια το κουδούνι». Σαματάς, κακό, φασαρίες, όλοι να γελάνε, καμιά φορά περνάει και καμιά κηδεία και κάνει παραφωνία στο σκηνικό, πήγε ο βλάκας να πεθάνει Χριστουγεννιάτικα και να χαλάσει το κέφι του κόσμου, όμως όλα τ’ άλλα είν’ όμορφα, ακόμα κι οι ζητιάνοι κάνουνε καλήν είσπραξη, μέρα που ’ναι καθένας θυμάται τα πεθαμένα του και δίνει τις δεκάρες του προς ανακούφισιν της πασχούσης ανθρωπότητος.
Καθόλου δεν τα εχτιμάει τα Χριστούγεννα ο Παεικιέλας. Όλα είναι κλειστά, βρίσκεις κουτούκι να βρέξεις το λαρύγγι σου, οι ψαράδες χάνουνται και πάνε στα γιατάκια τους να κουρνιάσουνε με τα πιτσιρίκια τους, το σούρουπο πέφτουνε οι σπηλιάδες να καμουτσικιάνουνε το πέλαγος που γίνεται σκούρο, και μονάχα οι γλάροι αλητεύουνε και ψάχνουνε να ξεμοναχιάσουνε κάνα ψάρι. Έτσι έγινε και πέρσυ και πρόπερσυ κι όλα τα χρόνια, απελπισία υπόθεση, να πέφτει ο ήλιος μέσα στα φλοκάτα τα σύννεφα και σένα να σφίγγεται η καρδιά σου μέχρι που να σε πιάνει το κλάμα.
[...] Ο Παεικιέλας δεν έχει τάληρο, δεν έχει κι άλλη ελπίδα να κονομήσει και καταλαβαίνει πώς ότι του χρειάζεται οπωσδήποτε το παραδάκι, πώς θα την βγάλει στεγνά αύριο και πού θα την βολέψει κούτσουρο μονάχος δίχως να πιει πέντε καραφάκια και να κάνει κεφάλι για να πάει για ύπνο. Σήμερα μήτε μοτόρι χαλάει, μήτε ψάρι κουβαλάνε, μήτε δουλειά του ποδαριού, απελπισία και μαυρίλα, λες και για τον Παεικιέλα πήγε να κάνει τέτοιαν ζημιά ο Χριστός και να γεννηθεί για τις αμαρτίες του.
Τα σκεφτότανε λοιπόν τούτα όλα ο Παεικιέλας και πήγαινε να του στρίψει. Όμως έξυπνο αγόρι, της πιάτσα, την έκανε την κομπίνα του. Μπήκε στου Ταβούση το μαγαζί, «Παντοπωλείον και όλα τα είδη της ψαρικής».
—Μπονζούρ κύριε Ταβούση χρόνια πολλά και για βερεσέ δεν έρχουμε.
Κοίταξε πάνω από τα γυαλιά του ο μοσσιέ Ταβούσης, καθόλου δεν τον εκτιμούσε τον Παεικιέλα κι είχε και το νου του μην του σουφρώσει τίποτες πράμα.
—Θέλω δανεικό ένα τρίγωνο μοσσιέ Ταβούση.
—Τι τρίγωνο;
—Από κείνο που λένε τα κάλαντα.
Ο μοσσιέ Ταβούσης μπορεί να ’χε και τίποτις τρίγωνα, απ’ όλα τα καλά είχε το κατάστημα, μόνο κέφια δεν είχε.
—Άσε μας πρωί πρωί Χριστιανέ μου.
Ο Παεικιέλας ρούφηξε τη μύτη του.
—Να σου πω μια κουβέντα μοσσιέ Ταβούση. Όχι δηλαδής από κακό, αλλά να! Καμιά φορά έρχεσαι ν’ ανοίξεις και βρίσκεις το πρωί τα τζάμια σου σπασμένα. Και λοιπόν, έτσι και μου δώσεις εμένα δανεικό ένα τρίγωνο, θα στο προσέχω το κατάστημα και κανένας δε θα σου τσακίσει το τζάμι. Ενώ έτσι και δε μου δώσεις μπορεί αύριο να μη βρεις τζάμι για τζάμι γερό κι άντε να ψάχνεις τους αλανιάρηδες που τα σπάσανε. Με κατάλαβες;
[...]
—Άντε να δεις, ρε άτιμο, έχουμε κάνα τρίγωνο κάτου στας αποθήκας;
Τον κέρασε και τον Παεικιέλα μια μαστίχα, διά τα «έτη σας πολλά και του χρόνου νοικοκυρεμένος και κατά πως πεθυμείτε». Έφερε κι ο μικρός ένα τρίγωνο σκουριασμένο, καλό ήτανε, καμπανάτο, μ’ ένα καρφί μεγάλο έκανες τη δουλειά σου, του ’δωσε και τέσσερα τσιγάρα της κούτας για το δρόμο.
Πήρε το δρόμο τον ανήφορο ο Παεικιέλας, κούρντισε την αγριοφωνάρα του και βάρεσε τις πόρτες.
—Να τα πούμε;
Τον γαυγίζανε τα σκυλιά, τον αγριέψανε οι νοικοκυρές, του κλείσανε τις πόρτες, όμως ήτανε και σπίτια που του δώσανε φράγκο. Φράγκο στο φράγκο, σπίτι και μαγαζί, μέχρι το βράδυ μάζεψε παρακαλώ εκατόν σαράντα ο Παεικιέλας. Εκατόν σαράντα ωραίες, κουδουνιστές και καινούριες. Μεροκάματο βασιλικό, μήτε πρόεδρος σε δικαστήριο δεν το παίρνει και ζήτημα είναι να το βγάζει κι εφοπλιστής με βενζινάκι δικό του.
Ο Παεικιέλας τζέντλεμαν και ιππότης πέρασε το πρώτο από του μοσσιέ Ταβούση να παραδώσει το τρίγωνο και το καρφί. Είπε «φχαριστώ και του χρόνου», πλέρωσε ένα πακετάκι ανήλικο που χρώσταγε από το καλοκαίρι και πήρε να κατηφορίσει κατά τα ουζάδικα που μυρίζανε λιαστό χταποδάκι.
Κάτου τα μαγαζιά ανάβουνε τα πρώτα φώτα, πάνου ψηλά παγώνανε τα φώτα των δειλών αστεριών. Ο Παεικιέλας συλλογιζότανε τι θα κάνει το θησαυρό του. Ούζο κατά πρώτον να αγαλλιάσει ο σταφυλίτης του. Ύστερον μάσες τρελές, μέχρι ψητό με σαλάτα. Ύστερον τσιγάρο και μάλιστα θα το ’φτανε και μέχρι γλυκό. Μέχρι γλυκό. Να καταλάβει επιτέλους κι αυτός Χριστούγεννα και να το γλεντήσει μέχρι αηδία. Κι άσε και την άλλη μέρα που μπορεί να πήγαινε και στο φουτμπόλ.
Μήτε γατί ήτανε, μήτε άλλο ζωντανό κείνο που πετάχτηκε μπρος στα πόδια του. Ο Παεικιέλας κοίταξε καλά και κατάλαβε. Μάλιστα! Παιδί ήτανε! Ένα τόσο δα κατσούλικο αγοράκι, βρωμιάρικο κι ελεεινό και κακοπιασμένο. Πήγε να το πατήσει, όμως το μικρό γαντζώθηκε στα ποδάρια του κι άρχισε την κλάψα.
—Κάνε μια βοήθεια αφεντικό.
Του ’ρθε να σκάσει στα γέλια του Παεικιέλα. Ακούς αφεντικό! Του ’ρθε να γελάσει μα κοίταξε το αγοράκι και του κόπηκε το γέλιο στο στόμα.
—Τι θες ρε μπαγάσα;
—Μια βοήθεια.
Σάμπως τον πήρε μια πικράδα στο στόμα τον Παεικιέλα. Άκου βοήθεια ένα πράμα τόσο δα μέσα στο σούρουπο; Είπε να του δώσει μια ξανάστροφη να το διώξει, ύστερα είδε στη γωνιά έναν που πούλαγε σάμαλι, φράγκο και κομμάτι και το πήρε από το χέρι.
—Πάμε να σε κεράσω ένα σάμαλι!
Έτρωγε το σάμαλι ο πιτσιρίκος και κοίταζε τον Παεικιέλα με κάτι μάτια τόσα γουρλωμένα, μεγάλα, άναψε τσιγάρο ο Παεικιέλας και μάθαινε πως έχει ο μικρός μια μάνα και τρία αδερφάκια μικρότερα που τα δέρνει η φτώχεια κι η πείνα. Του φάνηκε το λοιπόν παράξενο κι ας πείναγε σ’ όλη του τη ζωή ο Παεικιέλας, του φάνηκε παράξενο να βρίσκουνται άνθρωποι και να σκυλοπεινάνε και κείνος να ’χει στην τσέπη του δραχμάς εκατόν τριάντα πέντε και κάτι ψιλά. Ύστερα συλλογίστηκε το ούζο, τον ήλιο που θα βασίλευε, τους γλάρους που θα πετάγανε μέσα στην σκούρα μελαγχολία των οριζόντων κι είδε και πέρα στην αγορά να παίζουνε οι κλαπαδόρες και να κρέμουνται τα σφαγμένα κοτόπουλα. Ρούφηξε το λοιπόν τη μύτη του και πήρε τον μικρόν απ’ το χέρι.
—Για ’λα μαζί μου.
Μια ώρα γυρίζανε ο Παεικιέλας και ο μικρός. Κι ύστερα βρεθήκανε με φορτωμένα τα χέρια, και κρέας και πατάτες και βούτυρο και λάδι και λαχανικά και απ’ όλα μέχρι δηλαδή πορτοκάλια είχανε. Τέσσερις δραχμές για τσιγάρα του μείνανε του Παεικιέλα σκέφτηκε όμως τα μικρά τ’ αδερφάκια και τις έδωσε κι αυτές να πάρει τρία μπαλόνια χρωματιστά, διότι το παιδάκι όσο να ’ναι το θέλει και το μπαλόνι του…
Χριστούγεννα, λιακάδα, άνθρωποι με τα καλά τους που βγήκανε περίπατο. Κι ο Παεικιέλας να κάθεται έξω απ’ το φτωχόσπιτο και να παίζει με τα παιδάκια και τα μπαλόνια του, χορτάτος κι ευχαριστημένος. Βέβαια δεν έφαγε πολύ, να φαν τα παιδιά και του ’λειπε το τσιγάρο. Όμως ένοιωθε ευχαριστημένος που γεννήθηκε ο Χριστός κι ας μην καταλάβαινε καλά-καλά για πιο λόγο γεννήθηκε και για πρώτη του φορά ο Παεικιέλας δεν μελαγχόλησε από το δειλινό πέταγμα των γλάρων που είναι το κάτου-κάτου πουλιά και δεν καταλαβαίνουνε από Χριστούγεννα κι από τίποτες, μόνο κοιτάνε να γεμίσουνε τη γούλα τους…»

___________
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ (1909-1970) «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΕΙΚΙΕΛΑ»
"ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1962, Ετήσια Λογοτεχνική και Καλλιτεχνική Έκδοσις"

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

"Η Ελλάδα θα αποκλειστεί απ’ το χιόνι" τις μέρες των εορτών...

Πρόβλεψη της NASA για την Ελλάδα:  – Δείτε πότε!…

Σύμφωνα με το έγκυρο Αμερικάνικο site πρόβλεψης καιρού, accuweather.com, η Ελλάδα θα σκεπαστεί από χιόνι για διάστημα 3-4 ημερών, μετά τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 28,29,30,31 Δεκεμβρίου και στις 1,2 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το πολικό ψύχος έρχεται πάνω από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με συνεχόμενο βαρομετρικά χαμηλά από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να έχουμε και πολλές βροχές και πλημμύρες.
Σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.
Ισχύει ή όχι; Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πάντως συνήθως πέφτει μέσα στις προβλέψεις της…

___________

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μύηση μικρών και μεγάλων στην ομορφιά των πολύτιμων λίθων

εκδηλώσεις, πανεπιστήμιο, παιδιά


Από την αφίσα
Νέες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, δραστηριότητες και ομιλίες θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Ορυκτολογίας στις 3 και 10 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της εκδήλωσης «πρωινά Κυριακής στο Μουσείο» με ελεύθερη είσοδο.
Στόχος των διοργανωτών είναι μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν «από κοντά τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων» και να μαγευτούν «από την ομορφιά των πολύτιμων λίθων και το φθορισμό των ορυκτών, την ιδιαιτερότητα των μετεωριτών και τα μυστικά των ηφαιστείων. 
Με νέα διαδραστικά παιχνίδια, οι μικροί φίλοι επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε ένα πανηγύρι ανακαλύψεων και περιπέτειας. Θα φτιάξουν το δικό τους στέμμα ορυκτών, θα δοκιμαστούν σε γνώσεις αλλά και ταχύτητα, θα ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά των ηφαιστείων και θα νιώσουν τον πυρετό του χρυσού όπως οι πρώτοι χρυσοθήρες, ψάχνοντας στην άμμο να βρουν τους κρυστάλλους που θα πάρουν μαζί τους. 
Ελάτε να ταξιδέψουμε στο μικρόκοσμο των ορυκτών και πετρωμάτων στη νέα Γεωλογική Γωνιά του Μουσείου, αλλά και να αλληλεπιδράσουμε με τις «ζωντανές» προθήκες, σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα (ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις δράσεις – ομιλίες) έχει ως εξής:
Ομιλίες:
«Η δημιουργία και η εξέλιξη της Γης», Καθηγητής Ανδρέας Μαγκανάς, Διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας & Πετρολογίας, Διευθυντής Τομέα Ορυκτολογίας & Πετρολογίας Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α.
«Πολύτιμοι λίθοι - Η ιστορία του κοσμήματος», Καθηγητής Αθανάσιος Κατερινόπουλος.
Ξενάγηση
1η αίθουσα: Ορυκτά και περιβάλλον, ορυκτά στο σώμα μας, θεωρία των πλακών και δείγματα από τη μεσο-ωκεάνια ράχη του Ατλαντικού Ωκεανού (video), παγετώνες και παγκόσμια αποθέματα του νερού, μετεωρίτες, φωταύγεια των ορυκτών.
2η αίθουσα: Μεταλλεία του Λαυρίου και η σημασία τους για την παγκόσμια ιστορία, αισθητικά ορυκτά, συλλογή πολύτιμων λίθων (aqua marina) από τη Σιβηρία και η ιστορία της.
3η αίθουσα: Η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ραδιενέργεια και ραδιενεργά ορυκτά, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, βιομηχανικά ορυκτά και οι χρήσεις τους, πολύτιμοι λίθοι, ιστορικά διαμάντια και οι απομιμήσεις τους.
Διαδραστικά Παιχνίδια
«Κυνήγι Κρυστάλλων»: Οι μικροί μας εξερευνητές ψάχνουν να βρουν κρυστάλλους ορυκτών με κόσκινα, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με άμμο, όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι χρυσοθήρες στις όχθες των ποταμών. (Ηλικία 4-12). Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.
«Στέμμα ορυκτών»: Οι μικροί μας φίλοι ετοιμάζουν το χριστουγεννιάτικο στέμμα τους με χρωματιστούς χάρτινους πολύτιμους λίθους. (Ηλικία 4-7). Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.
«Γεω-εικαστικά»: Μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική, χρώματα, σχέδιο και παρατήρηση. (Ηλικία 4-8) Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές. 
«Γεωλογική Γωνιά»: Μία ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τα πραγματικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας γεωλόγος, προκειμένου να καταφέρει να μπει στον εσωτερικό κόσμο των ορυκτών!
«Μαγειρεύοντας σ’ένα Ηφαίστειο»: Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για τα «τεράστια θηρία» και παρακολουθούν πώς «μαγειρεύεται» ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Ακολουθεί χειροτεχνία, όπου οι μικροί μας φίλοι χρωματίζουν και δημιουργούν ένα χάρτινο τρισδιάστατο μοντέλο ηφαιστείου. (Ηλικία 4-12). 
«Mix-Match-Run»: (Οικογενειακή εκπαιδευτική δραστηριότητα) Τα παιδιά και οι γονείς επιδίδονται σε αγώνα γνώσεων για τα βιομηχανικά ορυκτά και τις χρήσεις τους, αλλά και… ταχύτητας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που συνδυάζει την οξυδέρκεια με την εκρηκτικότητα! [Ηλικία 7-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 15, μέγιστος αριθμός γονέων: 15 (1 γονέας ανά παιδί).
«Από τη Γη στο Σώμα»: (Οικογενειακή εκπαιδευτική δραστηριότητα) Μικροί και μεγάλοι θα ξαφνιαστούν από το πόσο χρήσιμα είναι τα ορυκτά στην ομαλή λειτουργία του… οργανισμού μας! Και εδώ, χρειάζεται ο συνδυασμός μνήμης και ταχύτητας, αφού και αυτή η δράση απαιτεί μυαλό και… σώμα! [Ηλικία 7-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 15, μέγιστος αριθμός γονέων: 15 (1 γονέας ανά παιδί).
Πληροφορίες: Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας Ισόγειο Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Είσοδος από κεντρική πύλη, επί της οδού Ούλωφ Πάλμε. 
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις, καθημερινά 10:00 – 14:00, στα τηλέφωνα: 210-7274112 και 7274180 e-mail :mineralmuseum@geol.uoa.gr. Περισσότερα ΕΔΩ
*Δήλωση μόνο στις εκπαιδευτικές δράσεις «Μαγειρεύοντας σ’ένα ηφαίστειο», «Μix-Match-Run» και «Από τη Γη στο Σώμα». 

______