.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Τα ΜΜΕ στην υπηρεσία των τραπεζιτών | Του SPY

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες ξένου, ασφαλώς, μέσου, η Τράπεζα Πειραιώς και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μιχάλης Σάλλας έχουν επιδοθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι, αν μη τι άλλο, αμφιλεγόμενες. Τα ελληνικά ΜΜΕ ωστόσο σιωπούν εκκωφαντικά. Την ίδια στιγμή που ένα θέμα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αποσιωπάται, τα ίδια ΜΜΕ γεμίζουν το χρόνο και τις σελίδες τους με τραπεζική διαφήμιση… Είναι αξιοθαύμαστος ο συντονισμός των μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των λεγομένων «ενημερωτικών ιστολογίων και πόρταλ» πίσω από τα οποία δραστηριοποιούνται συνήθως γνωστοί δημοσιογράφοι. Συντονισμός, όχι μόνο όταν είναι να διαδώσουν μαζικά και να υπερθεματίσουν κάποιες ειδήσεις ή ακόμα και απόψεις, αλλά και όταν είναι να τις «θάψουν» και να τις αποσιωπήσουν, όσο σημαντικές και ενδιαφέρουσες κι αν είναι αυτές.

[...]
Η εικόνα της ενημέρωσης σχετικά με τα σκάνδαλα του (πολύ ορθώς) βομβαρδισμένου από τα ΜΜΕ Άκη Τσοχατζόπουλου ίσως ήταν διαφορετική αν ο συγκεκριμένος ήταν μέτοχος, διευθυντής ή είχε έστω κάποιες σοβαρές επαγγελματικές σχέσεις με κάποια ελληνική τράπεζα, από αυτές που διαφημίζονται ακατάπαυστα από κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ακόμα και από δευτεροκλασάτα ιστολόγια. 
Ίσως ήταν παρόμοια με την εικόνα της κραυγαλέας σιωπής που επικρατεί σήμερα σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ για τα έργα και τις ημέρες του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και της οικογένειάς του, όπως αυτά παρουσιάζονται από τον δημοσιογράφο Στήβεν Γκρέυ, του γνωστού αγγλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Ο Σ. Γκρέυ επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα στα πλαίσια της έρευνάς του για τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών. Στο τέλος της έρευνάς του έγραψε το εξόχως αποκαλυπτικό άρθρο «A Greek banker's secret property deals» («Οι μυστικές συμφωνίες ενός έλληνα τραπεζίτη»), στο οποίο αναφέρει πως ο Μ. Σάλλας, κάτοχος σήμερα του 1,5% των μετοχών, ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς πριν από 21 χρόνια [σ.σ.: στην κυβέρνηση ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ και ο Μ. Σάλλας διατελούσε χρέη συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου], προτού ακόμα αυτή ιδιωτικοποιηθεί. Ωστόσο, ο Μ. Σάλλας με τη βοήθεια της συζύγου του Σοφίας Στάικου, των δύο παιδιών του Γιώργου και Μυρτώς, καθώς και πρώην στελεχών της Πειραιώς, έστησε ένα δίκτυο ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών που συναλλάσσονταν με την Τράπεζα Πειραιώς μέσω κτηματομεσιτικών συναλλαγών. Αυτές οι συναλλαγές, όπως αποδεικνύουν δημόσια έγγραφα και καταχωρήσεις σε κτηματολογικά βιβλία, έφεραν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένεια Σάλλα και τους συνεργάτες της. 
Στις χρηματοοικονομικές εκθέσεις της η Τράπεζα Πειραιώς φυσικά δεν αναφέρεται με σαφήνεια στις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες, ούτε φυσικά στην ιδιοκτησιακή δομή των ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών της οικογένειας Σάλλα. Στην πορεία της έρευνας, όμως,  εντοπίστηκαν 11 τέτοιες εταιρείες, των οποίων τα Συμβούλια Εποπτείας εκπροσωπούνταν από μέλη της οικογένειας του Μ. Σάλλα. Η σύζυγός του Σοφία Στάικου υπήρξε διευθυντής σε 9 από αυτές τις εταιρείες, ενώ τα παιδιά του, Γιώργος και Μυρτώ, συμμετείχαν στις Επιτροπές Ελέγχου 4 από αυτές. Ο ίδιος ο Μ. Σάλλας δεν εμφανιζόταν σε καμιά από αυτές τις εταιρείες ως διευθυντής..
[...]
Όλοι οι «μεγάλοι», όμως, της ενημέρωσης έμειναν σιωπηλοί, από τους μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφους που διαρκώς διαλαλούν πόσο αδέκαστοι και ανεξάρτητοι είναι, τους παραδοσιακούς σκανδαλοθήρες που υποτίθεται πως αποτελούν φόβο και τρόμο των διεφθαρμένων πολιτικών και δηλώνουν προστάτες του ανυπεράσπιστου από την αδικία πολίτη, μέχρι τους λαλίστατους παραγωγούς ραδιοφωνικών εκπομπών που «δεν μασάνε τα λόγια τους». 
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι από τους «μεγάλους» της ενημέρωσης εξαιρείται φυσικά το «μεγάλο κανάλι», το οποίο δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αναφέρει κάτι μεμπτό για την Τράπεζα Πειραιώς, μιας και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εκτός από μεγαλομέτοχος του «μεγάλου καναλιού» είναι παράλληλα και ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, χώρια που μια από τις κουμπάρες της κεντρικής παρουσιάστριας του δελτίου ειδήσεων Όλγας Τρέμη, στον τελευταίο της γάμο, δεν ήταν άλλη από τη σύζυγο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Σοφία Στάικου. [...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου