.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"
Ροή ειδήσεων
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016
Ντρίγκι, ντριν, το καμπανάκι: Οκτώβριος 1908 και τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τραμ αναλαμβάνουν υπηρεσία...
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
30 Οκτωβρίου 1908 και τα ηλεκτροκίνητα τραμ βελτιώνουν την μετακίνηση των Παλιών Αθηναίων. Στη φωτογραφία μας τραμ της κλασσικής πλέον διαδρομής Κυψέλη-Παγκράτι μπροστά στο Στάδιο.
Οι τζαμπατζήδες δεν έλλειπαν ποτέ. Το ρυμουλκούμενο όχημα είναι από την παλιά εφεδρεία. Τότε που τα έσερναν άλογα και τα λέγανε ιπποτροχιόδρομους.
Και να μη ξεχάσουμε βέβαια το τόσο αγαπημένο στους Πειραιώτες τραμ της γραμμής του Περάματος.
Να θυμηθούμε λιγάκι τελειώνοντας το αφιέρωμά μας, ένα παλιό γνωστό τραγουδάκι, που οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον σίγουρα αγαπήσαμε
ΠΗΓΗ: lifo.gr
ΠΗΓΗ: http://www.trolleatzis.com/2013/10/1908.html#ixzz4OYNmFwSx
Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016
O Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: «Ποιος θα ονειρευόταν κάτι τέτοιο;»
EPA/ABIR SULTAN
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, 2016
Ο Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος είχε παραμείνει σιωπηλός μετά την ανακοίνωση στις 13 Οκτωβρίου της βράβευσής του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στη Στοκχόλμη για την απονομή του βραβείου και χαρακτήρισε τη βράβευσή του «καταπληκτική, απίθανη», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
«Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς», είπε στην Telegraph ο 75χρονος αμερικανός τραγουδoποιός. «Ποιός θα ονειρευόταν κάτι τέτοιο;»
Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη και στη διάρκειά της ο βασιλιάς της Σουηδίας θα απονείμει στους νομπελίστες τα βραβεία τους, ο Ντίλαν απάντησε: «Οπωσδήποτε. Εφόσον είναι δυνατό».
Ο Ντίλαν δεν είχε κάνει μέχρι τώρα κανένα σχόλιο για τη βράβευσή του (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών, 900.000 δολάρια) παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Σουηδικής Ακαδημίας, που απονέμει τα βραβεία, να έρθει σε επαφή μαζί του.
Το Ίδρυμα Νόμπελ ανέφερε σε δήλωσή του πως ο Ντίλαν είπε αυτή την εβδομάδα στην Σάρα Ντάνιους, τη Μόνιμη Γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας, πως αποδέχεται το βραβείο.
«Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν ο Μπομπ Ντίλαν θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις στη διάρκεια της Εβδομάδας των Νόμπελ τον Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη», ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Ίδρυμα Νόμπελ.
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016
ΤΟ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
-ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΤΙΚΩΝ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ-
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Αθήνα - Πειραιάς και Περίχωρα
1835 Πρώτη ιππήλατη συγκοινωνία με άμαξες μεταξύ Αθηνών - Πειραιώς. Πρόταση του Γάλλου Φ. Φεράλδη για σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών - Πειραιώς.
1869 Στις 27 Φεβρουαρίου, επίσημα εγκαίνια του σιδηροδρόμου Αθηνών - Πειραιώς. Από το σταθμό του Θησείου οι προσκεκλημένοι ανεβαίνουν στα εννέα οχήματα της αμαξοστοιχίας και μετά από 15’ φτάνουν στον Πειραιά. Από την επομένη αρχίζουν τα κανονικά δρομολόγια, 8 τις καθημερινές και 9 τις Κυριακές. Τα εισιτήρια κοστίζουν 1 δρχ. για την Α΄ θέση, 75 λεπτά για τη Β΄ και 45 λεπτά για τη Γ’.
1882 Εμφανίζεται το πρώτο ιππήλατο τραμ στους δρόμους της Αθήνας. Από το κέντρο φθάνει ως τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους, την Κολοκυνθού, το Ζάππειο και τον Κεραμεικό. Την εκμετάλλευση έχει αναλάβει εταιρία βελγικών συμφερόντων με την ονομασία «Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Ιπποσιδηροδρόμων και Τροχιοδρόμων Αθηνών και Περιχώρων». Το εύρος τροχιάς του δικτύου είναι 1 μέτρο.
1883 Ιππήλατο τραμ και στον Πειραιά από τον σταθμό του Σιδηροδρόμου Αθηνών - Πειραιώς (ΣΑΠ, σήμερα ΗΣΑΠ) έως το Τελωνείο, που το εκμεταλλευόταν ο ΣΑΠ.
Αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Αθηνών – Λαυρίου και Αθηνών - Κηφισιάς (το περιβόητο “Θηρίο”).
1885, 4 Φεβρουαρίου. Γίνονται τα εγκαίνια της γραμμής Κηφισιάς, μήκους 15 χλμ. και στις 20 Ιουνίου 1885 του κλάδου προς Λαύριο. Την εκμετάλλευση αναλαμβάνουν οι Σιδηρόδρομοι Αττικής (ΣΑ).
1887 Ξεκινά τη λειτουργία του ο ατμήλατος τροχιόδρομος της πρωτεύουσας, γνωστός ως “Κωλοσούρτης”. Η αφετηρία του ήταν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και μέσω της Αμαλίας, Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι και Θησέως στην Καλλιθέα έφτανε στις Τζιτζιφιές, εκεί όπου διακλαδιζόταν προς Νέο και Παλαιό Φάληρο. Γραμμή ατμηλάτου τροχιοδρόμου λειτούργησε και στον Πειραιά.
1889 Ο Σταθμός Αθηνών των ΣΑ μεταφέρεται από την Πλατεία Αττικής στην Πλατεία Λαυρίου, στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.
1895 Αρχίζει να λειτουργεί η υπόγεια επέκταση από το Θησείο έως την Ομόνοια (ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο μητροπολιτικό σιδηρόδρομο στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους στον κόσμο).
1901 Ολοκληρώνεται το ιππήλατο τροχιοδρομικό δίκτυο της Αθήνας και οι εννέα γραμμές του είναι οι παρακάτω:
Σταδίου - Φιλελλήνων - Στάδιο
Πανεπιστημίου - Β. Σοφίας (Κηφισίας τότε) - Αμπελόκηποι
Χαυτεία - Πατήσια
Πειραιώς - Κολοκυνθού
Αγίων Ασωμάτων - Θησείο - Αθηνάς - Ομόνοια - Πειραιώς - Θησείο (σταθμός ΣΑΠ)
Χαυτεία - Πανεπιστημίου - Ιπποκράτους - Νεάπολη
Γ’ Σεπτεμβρίου - Βερανζέρου - Αχαρνών - Άγιος Παντελεήμονας
Σύνταγμα - Ακαδημίας - Ιπποκράτους
Μητροπόλεως - Ομόνοια
Με το δίκτυο των τραμ το 1902 μετακινήθηκαν 5.200.000 άνθρωποι και μετά το 1910, όταν ηλεκτροκινήθηκε το δίκτυο, μετακινούνταν 23.250.000 άνθρωποι ετησίως.
1904 Ηλεκτροκινείται ο Σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς.
1907 Η γραμμή του τροχιοδρόμου Παραλίας Πειραιά επεκτείνεται ως τον σιδηροδρομικό σταθμό στον Άγ. Διονύσιο.
1908 Αρχίζει η ηλεκτροκίνηση των τραμ της Αθήνας (550 Volt) με πρώτη τη γραμμή Σταθμός Λαρίσης - Ομόνοια. Μέσα στη διετία 1908-1910 επεκτείνεται και ηλεκτροκινείται ολόκληρο το δίκτυο και αποκτά συνολικά 257 οχήματα (150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα) με 16 θέσεις καθημένων και 14 ορθίων. Τα τραμ αυτά είναι η πρώτη γενιά των τραμ που έγιναν γνωστά ως “πράσινα”, παρ’ ότι είχαν χρώμα καφέ-κίτρινο, γιατί όταν ήρθαν τα “κίτρινα” τραμ (1940), τα παλαιότερα βάφτηκαν πράσινα για να ξεχωρίζουν από τα νέα. Συνολικά το δίκτυο της βελγικής εταιρείας έφτασε τα 65 χιλιόμετρα σε Αθήνα και Πειραιά.
1909-1910 Ηλεκτροκινήθηκε το τραμ παραλίας Πειραιά.
1925 Η Εταιρεία Τροχιοδρόμων, οι ΣΑ και ο ΣΑΠ συγχωνεύονται με τον όμιλο Πάουερ, αγγλικών συμφερόντων και από την συνεργασία αυτή προκύπτει η Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών (ΗΕΜ) που θα εκμεταλλεύεται στο εξής τα τραμ της Εταιρείας Τροχιοδρόμων, λεωφορειακές γραμμές και τον σιδηρόδρομο της Κηφισιάς και οι Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι (ΕΗΣ) που θα εκμεταλλεύονται στο εξής τη γραμμή του αστικού ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και το τραμ παραλίας Πειραιά. Η γραμμή Λαυρίου εκχωρείται στους Σιδηροδρόμους Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ). Η ΗΕΜ αναλαμβάνει την υποχρέωση αναδιάρθρωσης και επέκτασης του τροχιοδρομικού δικτύου, ανανέωσης του τροχιοδρομικού στόλου και ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου Κηφισιάς. Οι ΕΗΣ αναλαμβάνουν την υποχρέωση κατασκευής γραμμής ελαφρού σιδηροδρόμου Πειραιώς - Περάματος.
1927-1928 Η ΗΕΜ προμηθεύεται από αγγλικό οίκο 125 νέα τροχιοδρομικά οχήματα (77 κινητήρια και 48 ρυμουλκούμενα) που θα αποτελέσουν την δεύτερη γενεά των πράσινων τραμ.
1936 Ολοκληρώνεται η κατασκευή του ηλεκτροκίνητου ελαφρού σιδηροδρόμου/τραμ του Περάματος. Το συνολικό μήκος όλων των αστικών και προαστιακών σιδηροδρόμων και τροχιοδρόμων της Αττικής ανέρχεται σε 179 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 98 με ηλεκτροκίνηση.
1938 Στις 7 Αυγούστου γίνεται το τελευταίο δρομολόγιο του σιδηροδρόμου Αθηνών - Κηφισιάς, του “Θηρίου” όπως το αποκαλούσαν. Ξεκινούν οι εργασίες ηλεκτροκίνησης της γραμμής.
1940 Η ΗΕΜ προμηθεύεται 60 μεγάλα και σύγχρονα για την εποχή τους τροχιοδρομικά οχήματα, τα “κίτρινα”.
1948 Κυκλοφορία της πρώτης γραμμής τρόλεϋ στην Ελλάδα (Πειραιάς - Καστέλα).
1953 Αρχίζει το ξήλωμα των γραμμών του τραμ στην Αθήνα και η πλήρης κατάργησή του γίνεται στις 15 Οκτωβρίου 1960. Τελευταίες γραμμές που λειτούργησαν ήταν οι γραμμές Κολοκυνθούς, Πετραλώνων και Ρουφ. Το τροχιοδρομικό δίκτυο υποκαταστάθηκε, εν μέρει, από δίκτυο τρόλεϋ και το υπόλοιπο από θερμικά λεωφορεία.
1957 Αποπεράτωση της επέκτασης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά. Κατάργηση της προαστιακής γραμμής Λαυρίου των ΣΠΑΠ, μετά από πιέσεις των λεωφορειούχων της Αττικής.
1960 Καταργείται και ο τροχιόδρομος παραλίας Πειραιά των ΕΗΣ. Ανεπιτυχής απόπειρα των ΣΠΑΠ για δημιουργία ηλεκτρικής προαστιακής συγκοινωνίας στη γραμμή τους, με τα κίτρινα τραμ της Αθήνας. Άκαρπες προσπάθειες των ΕΗΣ για επέκταση του δικτύου τους πάνω στους διαδρόμους των παλαιών γραμμών προς Ερυθραία - Διόνυσο και Γέρακα - Λαύριο.
1977 Σταματά η λειτουργία του τελευταίου τραμ στην Ελλάδα, αυτό του Περάματος.
1978 Έναρξη των πρώτων προαστιακών δρομολογίων του ΟΣΕ στις γραμμές Χαλκίδας και Ελευσίνας.
1982 - 1983 Ο Υπουργός ΧΟΠ Αντώνης Τρίτσης προτείνει την δημιουργία δικτύου τραμ-προμετρό στα πλαίσια του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
1992 - 2000 Κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του νέου μετρό της Αθήνας.
2002 Έναρξη της κατασκευής του νέου τραμ της Αθήνας, καθώς και της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής προς το νέο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Τα τραμ της Περιφέρειας
1893 Ξεκινά η λειτουργία ιππήλατου τραμ στη Θεσσαλονίκη, υπό Οθωμανική Αρχή, κατά μήκος της Εγνατίας και της παραλιακής με 45 βαγόνια και 120 ρωσο-ουγγαρέζικα άλογα.
1896 Πειραματική λειτουργία ατμοτροχιοδρόμου στο Βόλο επί του αστικού τμήματος της γραμμής Πηλίου.
1898 Έναρξη κανονικής λειτουργίας του ατμοτροχιοδρόμου του Βόλου που φτάνει μέχρι τον Άναυρο (2.8 χλμ.). Χρησιμοποιήθηκαν μία ατμήλατη αυτοκινητάμαξα, 8 ατμάμαξες και 10 θερινά και χειμερινά οχήματα. Η λειτουργία του διακόπηκε περιστασιακά το 1933 και το 1939 και οριστικά το 1950.
1902 Έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρικού τροχιοδρόμου Πατρών (πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα στην Ελλάδα). Το δίκτυο περιελάμβανε δύο γραμμές και έφτανε μέχρι το προάστιο των Ιτιών. Καταργήθηκε το 1918.
1905 Στις 25 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται ο ιππήλατος τροχιόδρομος στο Καρλόβασι της Σάμου (3.3 χλμ συν 750 μ. μόνο για εμπορεύματα). Σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη Οκτωβρίου 1939.
1908 Ηλεκτροκίνηση των τραμ της Θεσσαλονίκης. Προμήθεια των πρώτων 30 ηλεκτρικών οχημάτων από το Βέλγιο.
1910 Ξεκινά το ηλεκτρικό τραμ της Καλαμάτας με δύο γραμμές δια μέσου των οδών Φαρών και Αριστομένους που κατέληγαν στην παραλία και αργότερα ενώθηκαν μεταξύ τους. Σταμάτησε να λειτουργεί στις αρχές του 1940.
1923 Κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη γραμμή τραμ προς το Χαριλάου μέσω της οδού 25ης Μαρτίου.
1927 Καταργείται η τροχιοδρομική διαδρομή κατά μήκος της παλιάς παραλίας Θεσσαλονίκης και μετατίθεται στις οδούς Διαγωνίου και Τσιμισκή. Την ίδια εποχή η γραμμή της Εγνατίας επεκτείνεται μέχρι το Χαριλάου.
1957 Ολοκληρώνεται η απόσυρση του τραμ από τη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το 1954.
1986-2003 Προτάσεις, μελέτες και άκαρπες (μέχρι στιγμής) προσπάθειες για μετρό και τραμ στην Θεσσαλονίκη και τραμ σε Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης.
_____________
http://www.evonymos.org/greek/index.html
_____________
http://www.evonymos.org/greek/index.html
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016
"Η κοινωνία αφήνεται να παραδοθεί αμαχητί κι ακόμα χειρότερα να αποδεχτεί τα νέα τετελεσμένα που καθημερινά επιβάλλονται"
«Πουτάνα όλα»!
-| Άκις Ξενάκις // Στο: inred.gr |-
Άπνοια… Πράγματι. Ψάχνεις με το φανάρι να βρεις διατυπωμένη μια πρόταση, μια πρόταση προοπτικής διεξόδου αυτού του ατέρμονου και βασανιστικού κοινωνικού αδιεξόδου. Δεν υπάρχει.
Τα αναμασήματα δεν τραβάνε. Οι παλιές «συνταγές» δεν έχουν πέραση κι ούτε ανταποκρίνονται στην υπέρβαση της πραγματικότητας. Οι πολιτικοί σχηματισμοί εκτιμούν με εργαλεία σκέψης παλαιάς κοπής και μπόλικο συντηρητισμό ότι «μπόρα είναι θα περάσει» και δεν μπορεί κάπου θα ανοίξει μια χαραμάδα να ξαναστήσουμε τα πανό και τις σημαίες σε παράταξη στο Σύνταγμα. Στο τέλος- τέλος που θα πάει δεν θα γίνουν εκλογές; (να ξεδιπλώσουμε τις επαναστατικές μας προσκλήσεις ανάθεσης και τις ανέξοδες κορώνες).
Εν τω μεταξύ, η κοινωνική ισοπέδωση εντείνεται με συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική, διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό ιστορικό γίγνεσθαι από τα προηγούμενα, η κοινωνία αφήνεται να παραδοθεί αμαχητί κι ακόμα χειρότερα να αποδεχτεί τα νέα τετελεσμένα που καθημερινά επιβάλλονται. Χωρίς καμία αντίσταση, κι ακόμα χειρότερα, εκπαιδεύεται να ζήσει με αυτούς τους νέους όρους.
Έτσι και οι μισθοί θα μειώνονται προοδευτικά μέχρι την απόλυτη κινεζοποίηση και οι συντάξεις θα οδεύουν στα τάρταρα μιας και το χρέος θα πολλαπλασιάζεται και τα «δανεικά» θα στερέψουν και τα τρωκτικά θα θέλουν όλο και περισσότερα. Κόλαση.
Αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθημερινά πράγματι δεν προσφέρεται για κανενός είδους πολιτική διαχείριση. Δεν στέκονται «προτάσεις», ούτε «αντιπροτάσεις» για «μεταρρυθμίσεις σε λαϊκή κατεύθυνση». Δεν υπάρχουν επιμέρους διεκδικητικοί στόχοι με προοπτική νίκης. Δεν έχουν νόημα. Σέρνονται πίσω από το κάρο.
Η ολοκληρωτική κατάρρευση και του συνδικαλιστικού κεκτημένου /κατεστημένου, μπροστά στον ολοκληρωτικό καπιταλιστικό οδοστρωτήρα ήταν προφανής και αναμενόμενη.
Να περισώσουμε τον αέρα όταν δεν θα έχουμε νερό; Να συγκρατήσουμε τη κάθετη πτώση μισθού/ημερομίσθιου με εκατομμύρια ανέργους που θα πεινάνε; Τι να περισώσουμε όταν πλησιάζουμε με απίστευτη ταχύτητα στο κενό του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» οδεύοντας στο αδιέξοδο Ζάλογγο του ατομισμού;
Προφανής όμως και η ερώτηση. Τι να κάνουμε;;;
Εάν δε ματώσουμε τίποτα δεν μπορούμε να περισώσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα επιμέρους στους νέους σχεδιασμούς που να μπορούμε να το αλλάξουμε. Ή θα αποδεχτούμε την προσχεδιασμένη και προδιαγεγραμμένη πορεία στην απόλυτη ισοπέδωση μας ή θα αποφασίσουμε να τα κάνουμε «πουτάνα όλα» κι όπου βγει. Όπως έλεγε ένα παλιό αλλά εξαιρετικά επίκαιρο σύνθημα «Ντου από παντού». Οι «συνταγές» τέλος. Αυτή είναι μια διέξοδος που μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα στον αντίπαλο. Αδιέξοδα που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί όπως τα είχε υπολογίσει καλλιεργώντας το συντηρητισμό, φόβους και ανασφάλειες. Τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει πραγματικά για κάτι καλύτερο με αδούλωτη ψυχή κι ελευθερία.
Όσοι καλλιεργούν ακόμα ψευδαισθήσεις για ανατροπές «με μέτρο» και «βήμα-βήμα» σίγουρα δεν έχουνε να χάσουνε μόνο τις αλυσίδες τους …ή στην καλύτερη περίπτωση τρέφουν αδιέξοδα και τις δικές τους αυταπάτες. Οψόμεθα.
Άκις Ξενάκις
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)