.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΙΣΠΑΝΙΑ – Συγκλονίζει ο χαμός οικογένειας λόγω της απόλυτης εξαθλίωσης που γεννά η μνημονιακή πολιτική

Πεθαίνοντας από ληγμένα στην Ανδαλουσία

Συγκλονίζει ο χαμός οικογένειας λόγω της απόλυτης εξαθλίωσης που γεννά η μνημονιακή πολιτική στην Ισπανία.

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

Το ισπανικό success story μετρά τα δικά του θύματα. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αυτοκτονούν πάνω στην απελπισία τους, πολλοί αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έξωσης. Είναι κι αυτοί που πεθαίνουν από φτώχεια. Κυριολεκτικά. Η χώρα είναι συγκλονισμένη αυτές τις μέρες από τον θάνατο μιας πάμφτωχης οικογένειας στην Ανδαλουσία λόγω δηλητηρίασης, η οποία ίσως οφείλεται στα ληγμένα τρόφιμα που κατανάλωναν. Νεκροί είναι οι δύο γονείς και η 14χρονη κόρη τους. Η μικρότερη κόρη, 13 χρόνων, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και δείχνει να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Στην άτυχη οικογένεια από το Αλκαλά δε Γουαδάιρα, στα περίχωρα της Σεβίλης, αποτυπώνεται το δράμα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία: μια χώρα με ανεργία γύρω στο 26%, που μήνα με τον μήνα συναγωνίζεται με την Ελλάδα στον πόντο για την πρωτιά στην ευρωζώνη, με τον έναν στους πέντε κατοίκους να είναι φτωχοί (21,8%) και το κοινωνικό κράτος σε αποσύνθεση, όπως ορίζουν ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά, το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο και το τραπεζικό σύστημα. Κι ας μην έχει υπογράψει μνημόνιο.
Ο 61χρονος πατέρας της οικογένειας και η 50χρονη γυναίκα του ήταν και οι δύο μακροχρόνια άνεργοι. Ο πατέρας παλιότερα ήταν υδραυλικός, αλλά, από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, δεν έβρισκε πουθενά δουλειά. Το ζευγάρι δεν δικαιούνταν πια επίδομα ανεργίας. Το 2010 και το 2011 ελάμβαναν έναν κοινωνικό μισθό ο οποίος δίνεται στις άπορες οικογένειες. O πατέρας έπαιρνε οικογενειακό βοήθημα 426 ευρώ, το οποίο επρόκειτο να λήξει σύντομα, γι” αυτό και είχε κάνει αίτηση στον δήμο ώστε να λάβει βοήθημα από εκεί.
Κατά τα άλλα, η οικογένεια επιβίωνε χάρη στις «φιλανθρωπίες» (είχε ζητήσει βοήθεια, μεταξύ άλλων, και από την οργάνωση Caritas) και στις τέχνες που κατεργάζεται η πενία. Πουλούσαν χαρτόνια κι αλουμίνια που μάζευαν από τα σκουπίδια και τα οποία μετέφεραν με το φορτηγάκι που τους είχε μείνει από την εποχή που ο πατέρας δούλευε ως υδραυλικός. Συχνά έτρωγαν ληγμένα τρόφιμα που έβρισκαν στα σούπερ μάρκετ. Τα ίδια ληγμένα τρόφιμα τα οποία θέλει να αρχίσει να πουλάει η ελληνική κυβέρνηση σε τιμή ευκαιρίας στους δικούς της φτωχούς.
Στα ληγμένα αποδόθηκε αρχικά και ο θάνατος των τριών ανθρώπων. Επίσημο πόρισμα ακόμα δεν υπάρχει. Οι Αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, όπως να υπήρχε κάποια τοξική ουσία μέσα στο σπίτι ή να μεταφέρθηκε εκεί μέσω κάποιας άλλης οδού πλην της διατροφικής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η οικογένεια στην Ανδαλουσία πέθανε λόγω εξαθλίωσης. «Για όνομα του Θεού, ας μην υπάρξουν άλλα θύματα. Αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από φτώχεια», φώναζαν αγανακτισμένοι γείτονες της οικογένειας, οι οποίοι διαδήλωσαν τη Δευτέρα μαζί με άλλους κατοίκους, πάνω από 200 συνολικά, έξω από το δημαρχείο του Αλκαλά δε Γουαδάιρα. Οι κάτοικοι απαιτούσαν περισσότερα κοινωνικά βοηθήματα, ενώ δεν έλειψαν και σκηνές διαπληκτισμού ανάμεσα σε διαδηλωτές και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Ο θάνατος της οικογένειας έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση, αλλά και οργή στην Ανδαλουσία, μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ισπανίας και με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (36,4%) σε ολόκληρη την επικράτεια. Στην Ανδαλουσία, παράλληλα, το 21,5% των νοικοκυριών δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Οπως ακριβώς η οικογένεια που ξεκληρίστηκε. Θάνατοι όπως αυτοί ή όπως ο πρόσφατος θάνατος ενός νεαρού μετανάστη από την Πολωνία, του πρώτου ανθρώπου που πέθανε επίσημα από ασιτία στην Ισπανία, μόνο αποτροπιασμό προκαλούν σε μια χώρα που ανήκει, θεωρητικά, στις ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε. και παράλληλα είναι μέλος της G20.
Σαν να ήταν βαλτό, μέσα σε όλα αυτά, το περιοδικό «Economist», που μόνο αριστερό δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς, προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των δραστικών περικοπών που πραγματοποιεί στη δημόσια υγεία η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η φτώχεια σκοτώνει, όπως φώναζαν τις προάλλες οι διαδηλωτές στην Ανδαλουσία. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που την προκαλούν, ακόμα περισσότερο.

__________________
http://www.efsyn.gr/?p=160226