.........* διαδρομές στις Ελληνικές πόλεις * με ειδήσεις, ρεπορτάζ & σχόλια * ...με φόντο τους Ελληνικούς δρόμους... μιας άλλης εποχής που κατέστρεψαν οι εργολάβοι με την συμβολή των συντηρητικών κυβερνήσεων...στο όνομα της "ανάπτυξης" (βλέπε υπέρ-κέρδη);"

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Η «ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΤΕΡ» ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η «ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΤΕΡ» ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ
.
«1947. Οι Βρετανοί παραδίδουν το εν Ελλάδι «χαρτοφυλάκιο» κυριαρχίας στην Αμερική. Ειδικοί εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης με βαθμό πρέσβη καταφθάνουν. Ενας από αυτούς, ο Πολ Πόρτερ, διορίζεται για να επιβλέπει τη διάθεση των χορηγηθέντων χρημάτων για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. [...]
Ο Πόρτερ συζητώντας για κάποιο οικονομικό θέμα [φορολογικές ελαφρύνσεις για τους φτωχότερους που ήθελε ο αμερικανός και δεν ήθελε ο υπουργός γιατί θα συναντούσε την αντίδραση των πλουσίων] με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, τότε υπουργό Συντονισμού,
«οργίστηκε τόσο ώστε σήκωσε το χέρι του και του κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα στο πρόσωπο, τόσο που ο υπουργός ξέσπασε σε κλάματα».
Η συνέχεια του επεισοδίου έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: ο υπουργός αποχώρησε από το γραφείο και λίγες ημέρες αργότερα «δώρισε στην κυρία Πόρτερ ένα διαμαντένιο περιδέραιο, για να κατευνάσει τον Πόρτερ, ο οποίος προφανώς ακολουθούσε τη θεωρία του Θεόδωρου Ρούζβελτ "μίλα μαλακά, αλλά κουβάλα μαζί σου ένα μεγάλο ραβδί"»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, «ΤΟ ΒΗΜΑ», 26.4.1998
.
[Με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Βρετανία παρέδιδε τα “κλειδιά” του κόσμου στις ΗΠΑ. Στις αρχές του 1947, ο εμφύλιος κορυφώνεται στην κατεστραμμένη από το πόλεμο Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν στέλνει στην Ελλάδα έναν απεσταλμένο του,τον Πωλ Πόρτερ. Είναι επικεφαλής της “Αποστολής Οικονομικής Έρευνας”. Ο Πόρτερ έπρεπε να συντάξει μία έκθεση για την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να ακολουθήσει η παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο προέβλεπε τη βοήθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Ιράν να αντιμετωπίσουν τον “επαπειλούμενο κομμουνιστικό κίνδυνο”. Ο Τρούμαν είπε πως "εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια, τότε ήταν αναπόφευκτο να πέσουν στον κομμουνισμό."
Ο Πωλ Πόρτερ χρειάστηκε δυο μήνες για να συντάξει την έκθεσή του. Στις 28 Μαρτίου 1947 την κατέθεσε στη Βουλή των ΗΠΑ. Είναι η γνωστή ως «Έκθεση Πόρτερ», που παρουσιάζει ανάγλυφη την κατάσταση στην τότε Ελλάδα.]
.
«Οι κερδίζοντες, βιομήχανοι, έμποροι, κερδοσκόποι και μαυραγορίτες διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνηση το αντιμετώπισε αποτελεσματικά. Στο μεταξύ οι λαϊκές μάζες περνούν μια άθλια ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικά λίγοι τον αριθμό και ο συνολικός πλούτος τους περιερχόμενος εις το σύνoλο του πληθυσμού, ελάχιστη βελτίωση των γενικών συνθηκών θα επέτρεπε.
Αλλά ο πολυτελής τρόπος της ζωής τους εν μέσω της πτωχείας συντείνει στο να εξοργίζει τις μάζες και να υπογραμμίζει τη δυστυχία των φτωχών.[...]
Ουδέν μέτρον ελήφθη από της απελευθερώσεως για να δοθεί χρήσιμη εργασία εις τους δυνάμενους να εργαστούν από το ευρύ στρώμα του πληθυσμού.
Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο το φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στο έλεγχο του συναλλάγματος γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις Τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν την αναστήλωση της Εθνικής οικονομίας.[...]
Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας - οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου - θα ενεργοποιηθεί.
Οί περισσότεροι άπ’ αυτούς είναι άνθρωποι πολύ ευχαριστημένοι, πού μιλάνε πολύ καλά τ’ αγγλικά. Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται νά εξυπηρετήσουν τήν αμερικανική αποστολή γιά τά δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα άπό τά πιό επίσημα γεύματα ενός άπό τους σημαντικότερους τραπεζίτες, πού μέ είχε καλέσει στή βίλλα του τών Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους μέ λιβρέα, μιά ποικιλία άπ’ τά πιό φίνα κρασιά καί φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τή διάρκεια του γεύματος, ένας άπό τους αντιπροσώπους της κλίκας πού ανάφερα, άρχισε νά εξυμνεί τίς ομορφιές της ζωής κοντά στή θάλασσα, καθώς καί τίς χαρές τών αριστοκρατικών σπορ. Η αντίθεση ανάμεσα στό γεύμα αυτό καί στά παιδιά πού πεθαίνουν άπό τήν πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή,,,»
PAUL A. PORTER, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ, Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Colliers' Weekly, με τίτλο «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», (20. 9.1947)
.
«Λόγια καθαρά και σταράτα, και πάρα πολύ αμερικάνικα, απολύτως ταιριαχτά και με το γράμμα και το πνεύμα της αμερικάνικης Δημοκρατίας, που ήρθε να σώσει, ποιους; Τους αιώνιους κομπραδόρους και τους παρακεντέδες που εκπροσωπεί ο Μάξιμος, ο Στεφανόπουλος και σήμερα οι πολιτικοί και οικονομικοί τους απόγονοι.
Λες και ο Πόρτερ έγραψε χτες τα παραπάνω κείμενα, λες και τον ακούω να σχολιάζει τους σημερινούς Έλληνες και τις σημερινές κυβερνήσεις τους. Τι άλλαξε, λοιπόν, με την αμερικάνικη βοήθεια που εισηγείται το δόγμα Τρούμαν;
Βοήθεια οι Αμερικανοί έδωσαν και στους Γερμανούς και σ' όλη την Ευρώπη. Γιατί αυτοί πρόκοψαν με την αμερικανική βοήθεια και μεις όχι;
Ο Πόρτερ ξέρει πως η αμερικάνικη βοήθεια πέφτει στη μαύρη τρύπα της ελληνικής τσέπης και γι'αυτό ακριβώς δέρνει τον Στεφανόπουλο.
Λυπάμαι που δεν ήμουν και γω εκεί για να δώσω μερικές στον Στεφανόπουλο και στην κάθε στεφανοπουλίζουσα πουλάδα. Κι ύστερα μου μιλάτε για εθνική αξιοπρέπεια. Σα δεν ντρεπόμαστε!»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ, «ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1830-1974, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ, 2001
.
«Την αποστολή Πόρτερ την αποτελούν ο Πολ Πόρτερ που είναι επικεφαλής και φέρνει το βαθμό του πρεσβευτή αι τα μέλη της: Λεσλ Ρουλ υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φράνσις Λίνκολν ειδικός για θέματα οικονομικής ανασυγκρότησης, Στέφενς Άιλς εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Τζον Φιλς μηχανικός, Πριντς Χάντσον για τα αγροτικά προβλήματα και οι : Ουίλιαμ Ρόστρι, Ντίλον Κλίντον κ.ά.
Σ’ αυτούς τους υπαλλήλους ενός ξένου κράτους υποτάσσονται τα πάντα. Τα υπουργεία ανοίγουν τα χαρτιά τους. Τα υπουργεία ανοίγουν τα χαρτιά τους. οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας σπεύδουν να κάνουν λεπτομερειακές αναφορές, θαρρείς και ήσαν δεκανείς του αμερικανικού στρατού.»
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΔΑΚΗΣ, «ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ»
.
[ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ(1898-1982): Πολιτικός, πολλές φορές υπουργός. Πρωθυπουργός σε μία εκ των κυβερνήσεων της Αποστασίας του 1965.
Από τον Πύργο της Ηλείας.
Γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, η οποία είχε εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως την δεκαετία του 1990.]
'
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- ΠΟΛ ΠΟΡΤΕΡ
- Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΣΗΣ UNRRA
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ]